contactformulierover Kobadji | over de website | CV Paul | klanten foto/video


Het masker Kowadji, foto Petit Bah (klik voor grotere afbeelding)Kobadji of Kowadji is de naam van een masker, de bijbehorende dans en het bijbehorende liedje. De ceremonie wordt uitgevoerd bij doop, initiatie of huwelijk, kortom bij het inluiden van een nieuwe levensfase. De plechtigheid stamt uit de streek rond Faranah in Guinee-Conakry, West Afrika, van de etnische groep de Kouranko, behorende bij het Malinké-volk. De taal van het liedje is ook Kouranko, een Malinké variant. In het liedje vraagt de maskerdrager of de voorbereidingen voor het ritueel goed verzorgd zijn. Het ritueel beschermt de pasgeborenen, -geďnitieerden of -getrouwden tegen kwade invloeden. De taak van de maskerdrager is bovendien om het publiek aan het lachen te maken.

Kobadji, Kobadji,
bitorobi oba oba
Kobadji,
si si moi nodé
Abimawaleh
Aifo
Watakulana
Aifo ee, 
aifo watakulana, aifo

Ik heb het liedje geleerd van Victor Sams, die het op zijn beurt weer van Ponda O'Bryan heeft. Het staat op de LP Né Né AFRICA DJOLÉ uit 1984, gezongen door Fodé Youla. Petit Bâh Sadou, die ik sinds mijn eerste Afrikareis ken, heeft me de verdere betekenis onthuld. Het liedje kan begeleid worden met het ritme Menni (een SouSou-ritme).

Het liedje heeft een speciale betekenis voor mij gekregen. Ik heb het gezongen bij de crematieplechtigheid van een goede vriend. Mijn gedachte erachter was: Sterven op aarde is geboren worden in het hiernamaals, een nieuwe levensfase dus.

Voor mij staat Kobadji voor geboorte, voor (opnieuw) geboren worden. Daar wil ik met mijn initiatief voor muzikale en sociale ontwikkeling aan bijdragen. Geboren (laten) worden levert, hoe vreugdevol het ook is, ook altijd  barensweeën op. Elke overgang naar een nieuwe levensfase heeft ook met pijn te maken. Ontwikkeling vindt uitsluitend plaats tegen weerstand in. Maar Kobadji zorgt dat hierbij ook wat te lachen, te genieten valt. Dan is de zaak weer in balans.

Paul de Ridder

Foto's Petit Bah:

Petit Bah      Petit Bah      Petit Bah 
      

naar de top