Klankimprovisaties

Karmaconferentie 2008 (foto: Floris de Ridder)Kobadji Klankimprovisaties laten zich niet indelen in een bepaald genre muziek. Het gekozen thema zal vanzelf naar een soort muziek leiden dat de lading dekt. 

De manier van werken is eenvoudig, laagdrempelig en doeltreffend. Er wordt aan de hand van een thema geïmproviseerd met klanken. Beginners kunnen hierbij probleemloos samenwerken met professionele musici en muzikanten. De traditionele bouwstenen zoals toonhoogte, samenklank, maat en ritme worden vrij gehanteerd. Het aanvankelijk globale thema wordt steeds meer verfijnd. Er vormt zich een beeld. Er worden experimenten gedaan naar aanleiding van voorstellen uit de groep. Instrumenten, speelwijzen of thema's worden veranderd, weggelaten of toegevoegd. Gaandeweg komt de groep dichter bij het gestelde ideaalbeeld. Het klankbeeld dat improviserend ontstaat wordt steeds meer congruent aan het beeld. En op een gegeven moment is het er. Dan vindt de ontmoeting plaats, in het (klank)beeld. Meestal is dit een gemeenschappelijke belevenis. Iedereen herkent het beeld. Dit kan een spirituele ervaring zijn.

Kobadji
Klankimprovisaties zijn niet bedoeld om op te nemen. Het gaat om de ervaring op het moment zelf en niet in de eerste plaats om het klinkende resultaat. De ervaring heeft geleerd dat beeldend theater en klankimprovisaties elkaar versterken. Kijk voor deze samenwerking op muziektheater.

muziektheater Arta 1Klankimprovisaties kunnen in de vorm van workshops of cursussen, al dan niet samen met theater, gerealiseerd worden. Ze kunnen ook ingepast worden in grotere gehelen, zoals conferenties, trainingen of symposia. Hier kunnen ze op een non-verbale manier het thema, doel of onderwerp versterken. Soundscapes kunnen ook ingezet worden bij teambuilding.

Een spannende werkvorm is Klankimprovisaties als filmscore.
Bij filmfragmenten op DVD wordt muziek geïmproviseerd. Door bij een fragment geen of 'foute' muziek te spelen ervaar je al snel de impact van filmmuziek. Een andere mogelijkheid is: Zelf enkele eenvoudige scènes op video opnemen en die van een filmscore voorzien.

Een werkvorm voor gevorderden is Klankimprovisaties met de stem. Eerst wordt een vrijer stemgebruik voorbereid en doorgeoefend. Daarna is de werkwijze als hierboven omschreven.

naar de top