Djembé cursussen 2

lessen | workshops | verkoop | reparatie | verslag 1e Afrikareis | optredens | percussiespektakel


De djembé mag zich nog steeds verheugen in populariteit. Opvallend is dat je onder de bespelers ervan mensen aantreft uit alle lagen van de bevolking. Ook verschillende leeftijden kom je tegen, van 10 tot 80 jaar. En ze kunnen allemaal probleemloos samenspelen.
Optreden Kobadji Kerngroep weekend Wieringerwerf 2007 (foto: Victor Stok)
De djembé stamt uit Guinée en Mali (West Afrika). Afrikaanse meesterdrummers geven tegenwoordig over de hele wereld les.

Ik heb les gehad van Victor Sams, Arafan Touré en Ponda O'Bryan. Verder heb ik workshops gedaan bij Gilbert Camara, Famoudou Konaté, Billy Nankouma Konaté, M'Bemba Bangoura, Nansedi Keïta, Sega Sidibé, Mansa Camio, Ibro Konaté, Diarra Konaté, Baba Touré en Oumar Dioubaté. Ik heb workshopreizen gemaakt naar Senegal, met Ponda, en 2 x naar Guinée, naar Famoudou.

Introductieles
Om het instappen in een groep soepel te laten verlopen, is het meestal wenselijk dat je eerst een introductieles volgt. Regelmatig wordt er een introductieles georganiseerd
. Met andere starters samen leer je de grondbeginselen. Daarna kun je instromen in een beginnersgroep. Je kunt ook een keer met een gewone les meedoen. Je krijgt dan van Paul de nodige extra aandacht. Daarna besluit je of je instapt. De eerste beginselen heb je al gauw onder de knie. Vrijwel direct ervaar je het plezier van het samenspelen. Als er één muziekinstrument sociaal is, dan is het wel de djembé. 

Er wordt begonnen met eenvoudige begeleidingspatronen en improvisaties. Beide worden in de loop van de cursus complexer. In de improvisaties (solo's) wordt je stap voor stap geleerd je eigen verhaal te vertellen. Er wordt naast de djembé ook gewerkt met de dununba, de sangban en de kenkeni, oftewel de dunduns (bastrommels). De ritmes zijn vrijwel allemaal authentiek West-Afrikaans, meestal uit Guinee. Van sommige ritmes zingen we ook de bijbehorende liedjes. Met degenen die dat willen worden regelmatig optredens of presentaties georganiseerd.

De lessen zijn zo vormgegeven dat je echt een uur lang les krijgt (maximaal 10 personen). Vanaf een kwartier voor aanvang van de les kun je aankomen. We starten op tijd. De beginners doen eigen ritmes, compleet met begeleidende djembépartijen, dunduns (bastrommels), solo's en improvisaties. De middengroepen en de gevorderden werken aan een pittiger ritme, uiteraard ook compleet met alles erop en eraan. De verder gevorderden (kerngroep) gaan voor het stevige werk. Bij optredens zullen deze drie groepen zelfstandig hun ritmes uitvoeren. Daarnaast worden sommige ritmes door alle groepen samen gespeeld.

naar de top